Filozófusok kertje

A Filozófusok kertje az egyik legkedveltebb helyszínünk, valószínűleg a csodás - Budai várra néző - panorámája és a jó elhelyezkedése miatt. Mindig jó szívvel ajánljuk a piknikezni vágyóknak.

Kisebb és nagyobb társaságoknak is ideális. Megszámlálhatatlan lánybúcsús piknikünknek adott már helyet, de a szerelmes pároknak is kedvelt randihelyszíne.

Az autóval érkezők közel, rögtön a park mellett tudnak parkolni, de tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. Gyönyörű naplementében gyönyörködhetnek azok, akik itt várják meg az estét.

A helyszín kutyabarát, és valóban sok kutyussal összefuthatunk itt. Így nem ajánljuk azoknak, akiket zavar a négylábú társaság.

Gyakran találkozhatunk itt jógázó vagy thai chi-zó csoportokkal is.

Ha pontosak akarunk lenni, akkor a Filozófia kertjéről kéne írnunk, de az évek során a Filozófusok kertje elnevezés terjedt el, és még a térképeken is így találhatjuk meg.


A park története is igazán érdekes:

A park nevét a Wagner Nándor által készített 8 alakos gránit és bronz szoborcsoportról kapta. Wagner Nagyváradon született, majd Svédországban is élt, végül feleségével Japánban telepedtek le. A szobrok körben helyezkednek el egy gömb körül. Az általa ábrázolt híres gondolkodók mind különböző kúltúrák és vallások nagy hatású követői. A szobrok Ábrahámot, Ekhnatont, Jézust, Buddhát és Lao-cet, Assisi Szent Ferencet, Mahatma Gandhit és Bodhidarmat ábrázolják, akik tekintete a köztük található gömbre irányul. Ezáltal a kompozíció az különböző szellemi irányzatok harmonikus együttélését ábrázolja. A szobrokhoz érve egy kőtáblába vésett felirat is ezt jelzi: "Egymás jobb megértéséért".

"Öt személy jellegzetessége az egyetemes emberi tanítás. Tulajdonképpen az öt alkotja az anyagtalan láthatatlan egyet. Ez egynek annyi neve van, ahány kultúra létezik. Ez az egy a kultúrák közös forrása." /Wagner Nándor/

Külön érdekessége, hogy a szoborcsoport három példányban készült el. Wagner - Budapesten kívül - New Yorknak és Tokiónak is ajándékozott egyet-egyet. Sajnos a szobrok gellért-hegyi kihelyezését az alkotó hirtelen bekövetkezett halála miatt már nem láthatta. A Japánnak ajándékozott példány a mai napig megtekinthető Tokió Nakano kerületében, a New York-nak szánt darabot viszont sosem állították ki.

A sors furcsa fintora, hogy az egymás megértését és a békés együttélést szimbolizálni hivatott szoboregyüttesből 2007-ben 3 szobor a tolvajok áldozata lett. A 10 millió forintos nyomravezetői díj ellenére a szobortolvajok a mai napig nem kerültek elő. Szerencsére 2010-ben a Wagner özvegyének segítségével a szobrokat újra elkészítették, így ma már újból teljes a létszám.